Gümüşçün

Sınıflandırma

Bilimsel adı: Lepisma saccharina

Tanım

Ergin bir gümüşçünün boyu genellikle 15 mm’dir. Kanatsızdırlar. Konik, pürüzsüz vücutlarının üzeri gümüş rengi pullu bir deriyle kaplıdır. Bu nedenle kaygandırlar ve küçük çatlakların içine girmeleri kolaydır.

Uzun antenlerini çiftleşme dansı sırasında kullanırlar. Arka kısımlarındaki 3 büyük uzantıyı da avcıları algılamak için kullanırlar.

 

Gümüşçünler karanlık, nemli alan aramak için binaların içine girerler. Yüksek nem oranına sahip yerlerde hızla çoğalırlar. Genellikle oyuklarda bulunurlar, bina boşluklarını ya da çatlaklarını severler.

Yetkisiz Ve Acemi Kişilerce Gerçekleştirilen İlaçlamalar Ancak Kısa Süre Fayda Göstermektedir. Kalıcı Çözümler İçin İstpak İlaçlamayı Tercih Edebilirsiniz.

Davranışlar

Gümüşçünler gececi ve saklanmayı seven böceklerdir. Bulunmaları zor olduğundan istila gerçekleşmesi kolaylaşır. Beslenme alışkanlıkları zarar vericidir. Kağıt ve yapışkan gibi sıra dışı maddelerle beslendiklerinden ana hedefleri duvar kağıtları ve kitaplardır. Diğer böceklerden farklı olarak gümüşçünler metamorfoz geçirmez, yumurta aşamasından doğruca nimfa evresine geçerler.

Riskler

Gümüşçünler büyük zarara neden olabilir. Beslenirken verdikleri zarar belirlenene kadar genellikle fark edilmezler. Kağıdın yanı sıra halıları, mobilyaları ve çarşafları mahvedebilirler ve gıda malzemelerine zarar verebilirler.

Selüloz dahil olmak üzere çok farklı maddeyle beslendiklerinden şampuan ve diğer bakım ürünlerine zarar verebilirler.

Dışkıları ve atıkları sarı lekelenmeye neden olur.

Şimdi İletişime Geç!
1
Merhaba,
Nasıl Yardımcı Olabilirim ?
Powered by